Select Page

教堂佈置

教堂佈置

之前小編都分享了一些有關基督教婚禮的詩歌及經文分享,所以今日就一於一同分享教堂佈置。好多人都會覺得要佈置整個場地,一來要用好多時間,二來又是一筆昂貴的費用。因為有不少婚禮公司都會設佈置服務,但其實價錢一點也不便宜。

既然如此,何不請一眾兄弟姊妹團幫忙,選擇租用物資,一方面個budget會好睇好多,另一方面可以更環保!

一般都以花球和紗縵為主,但原來襯草串都好特別!

 

喜歡可愛風的,可考慮用汽球或公仔都可以呀!

Reception都要佈置架,不過相對地當然無佈裡咁複雜既~~

好啦~~完成佈置,新娘就要出場啦!次序如下﹕

去到牧師面前,爸爸把他一生最寶貴的女兒交給你了!

 

小編溫馨提示大家﹕

-有不少教堂都有不同的限制,例如不可用花瓣、不可使用膠紙貼於椅子上,及額外的清潔費用等等,最好租借之前,一定要問清楚。

-既然唔可以用「膠」,可以點整落張椅子到?!你可以選擇一些L勾或S形勾,都可以掛到佈置品。當然你都可以選擇用絲帶先打結,再把花球或公仔貼上絲帶。另一選擇可以是用鐵線。

 

-有一些教會有婚戒枕、羽毛筆及油畫架借用,當然也有一些是不提供的,這些知多一點點,又可節省一點點^^

 

 

Reference link:

http://www.candowedo.com/single-post/2016/03/30/%E6%95%99%E5%A0%82%E4%BD%88%E7%BD%AE-%E6%BB%BF%E5%A4%A9%E6%98%9F-Tiffany-Blue%E6%92%AD%E9%81%93%E6%9C%83%E6%81%A9%E7%A6%8F%E5%A0%82

http://gracegod413.blogspot.hk/2013/10/diy-samcar4133yahoocomhk.html

 

About The Author

Follow Us

Recent Videos

Loading...